Ordförande Catarina Kärkkäinen: Skattehöjningar ska ge moderater dåligt samvete

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Nyheter / Press

Försiktighet med skattebetalarnas pengar – på såväl statlig som kommunal nivå – har alltid varit en moderat princip. Alla kommunpolitiker som i år höjer skatten bör i stället grundligt undersöka vad de själva kan göra för att minska slöseriet med medborgarnas pengar.

Det skriver förbundsordförande Catarina Kärkkäinen i Dagens Samhälle med anledning av helgens Sverigemötet då Moderaternas kommun- och landstingspolitiker samlas i Karlstad.

På många håll i landet är situationen ansträngd. Kommunernas skatteunderlag, demografiska struktur och geografiska förhållande skiljer sig åt, och det påverkar naturligtvis de ekonomiska förutsättningarna. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) saknas 200 miljarder kronor i kommuner och landsting år 2030 om dagens personaltäthet inom välfärden ska behållas.

Just av den anledningen är det dock viktigt att inte slösa med skattebetalarnas pengar, och i de kommuner som i år höjer skatten finns det gott om kostnader som inte kan motiveras med det kommunala kärnuppdraget eller det ansträngda läget. Skillnader i kostnader för politisk verksamhet, kultur och fritid samt majoriteten av utgiftsområdena inom infrastruktur kan till exempel inte förklaras av demografiska strukturer eller andra förhållanden.

Hela artikeln går att läsa här.

Skärmavbild 2019-04-06 kl. 18.40.16