You are currently viewing Fackliga maffiametoder i Danmark

Fackliga maffiametoder i Danmark

  • Post author:
  • Post category:Bloggen

Idag nåddes vi av nyheten att den strejk som pågått på ölbryggeriet Carlsberg i Danmark nu är slut. Sedan förra veckan hade 130 personer strejkat eftersom att en av de anställda inte är ansluten till fackföreningen 3F. 3F är Danmarks största fackförbund, och en del av Danska LO. De har cirka 360 000 medlemmar.

3F logo danmark

Jag ägnade idag lite tid åt att kolla upp personen som var anledningen till strejken. Poul Erik Nielsen är tekniker hos Carlsberg i Fredericia, och det var han som, tillsammans med tre andra nyanställda, valde att tacka nej till fackets förfrågan om de ville bli medlemmar. Efter det började trakasserierna. Som Nielsen själv berättat för Jyllands-Posten (fritt översatt):

– De metoder som kollegorna använder för att pressa, inte bara mig, men också min bror (som också jobbar på fabriken, reds. anm.) är oacceptabla. De har sagt till honom att “det kan få konsekvenser för dig, om din bror inte slutar upp med att ställa till problem”.

Som danska tidningen BT noterar konstaterade EU-domstolen för de mänskliga rättigheterna i januari 2006 att anställda på en arbetsplats inte kan tvingas att ansluta sig till en fackförening. Detta fall är dock ett tydligt exempel på att det inte bara är i Sverige som dramatiska konsekvenser kan följa för den som väljer att inte dansa efter fackens melodi.

Om strejken har Nielsen sagt:

– Det är deras val att strejka. Det kan jag inte riktigt ändra på. De måste ha insett att hoten om att detta skulle kunna resultera i negativa konsekvenser inte fungerade. Så jag tror att detta är ett försök att pressa företagsledningen att sparka mig. Om det blir slutet på det här så måste jag acceptera det. Jag kan inte ansluta mig till en förening som behandlar folk på det här sättet. Det är maffialiknande metoder. Under intervjun frågade jag facket om detta, och fick reda på att företaget inte skulle lägga sig i.

Tur för Nielsen är att Carlsberg istället valde att ställa upp på hans sida, och meddelade att de övervägde att sparka de strejkande och anställa nya om konflikten skulle fortsätta. Nu är alltså strejken över. Låt oss hoppas att trakasserierna mot Nielsen och hans bror också är det.